Enkeltmandsvirksomhed
Den simpleste form for virksomhed er den personligt drevne virksomhed, også kaldet enkeltmandsvirksomheden. Enkeltmandsvirksomheden er kendetegnet ved, at en fysisk person alene udøver en bestemt erhvervsaktivitet. Enkeltmandsvirksomheden er på mange måder et alternativ til at drive virksomhed i selskabsform, og der er således ikke tale om en egentlig selskabsform. En enkeltmandsvirksomhed har, og kan kun have, én enkelt ejer. Der gælder dog ikke begrænsninger i muligheden for at ansætte medarbejdere, og det er således muligt at ansætte medarbejdere til at forestå den daglige drift i større eller mindre grad.
Det er som udgangspunkt alene virksomhedens ejer, som har mulighed for at træffe beslutninger vedrørende virksomheden og dermed også binde virksomheden aftaleretligt. Det vil dog altid være muligt, efter reglerne om prokura, at overlade denne beføjelse, enten fuldstændigt eller begrænset, til en eller flere medarbejdere, som så har mulighed for at handle på virksomhedens vegne. Dog vil den fuldmægtige ikke have fuldmagt til at foretage usædvanlige dispositioner på virksomhedens vegne, eksempelvis afhænde eller pantsætte den faste ejendom. Herudover finder reglerne om stillingsfuldmagt også anvendelse, således at medarbejdere, typisk salgspersonale, har ret til at frasælge virksomhedens varelager eller lignende.
Ved en enkeltmandsvirksomhed vil ejeren hæfte identisk med virksomheden. Dette betyder, at virksomhedens kreditorer kan holde sig til ejeren, såvel som virksomheden, og har således mulighed for også at gøre udlæg i ejerens ejendele, hvis virksomheden ikke har tilstrækkelige midler. Det siges med andre ord, at virksomhedens ejer hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser.
Der er i modsætning til en række af de andre selskabsformer ikke krav om, at der stilles en vis virksomhedskapital ved opstart, hvilket også gør, at enkeltmandsvirksomheder er blandt de mest anvendte. Der skal i øvrigt i denne sammenhæng henvises til artiklen om stiftelse af selskab, hvoraf forholdene omkring momsregistrering og CVR-registrering fremgår.
Udgangspunktet er, at indehaveren beskattes efter de almindelige personskatteregler. Det er dog muligt for indehaveren at vælge, at blive beskattet efter virksomhedsskattereglerne, hvilket bl.a. giver mulighed, at lade midler indestå i virksomheden og dermed undgå beskatning, indtil de udtages til forbrug.
Ved et underskud i en enkeltmandsvirksomhed kan underskuddet trækkes fra et overskud i anden personlig indkomst eller i ægtefællens indkomst.