Iværksætterselskab
Et iværksætterselskab er en ny selskabsform, som blev oprettet d. 1.1. 2014. Et iværksætterselskab er et særlig form for anpartsselskab, hvor der ikke stilles de samme krav til startkapital, men hvor reglerne om begrænset hæftelse fortsat gælder. Iværkssætterselskabet er oprettet for at gøre det lettere at oprette selskab i Danmark, da der ikke er de samme krav til startkapitalen, hvor der heller ikke er risiko for det samme tab, hvis firmaet ikke lykkedes.
Stiftelse
Som det klare udgangspunkt, så finder selskabslovens regler om stiftelse af kapitalselskab også anvendelse på iværksætterselskabet, herunder reglerne om stiftelsesdokument og selskabsvedtægter. Reglerne for stiftelse af kapitalselskaber er gennemgået her. Det skal bemærkes, at et iværksætterselskab skal benytte betegnelsen IVS i sit navn, da det skal signaleres til omverdenen, at der er forskel i kapitalindeholdet mellem et ApS og IVS.
Der stilles alene et krav om, at iværksætterselskabet startes med en kapital på 1 kr, men der er intet til hinder for, at selskabskapitalen sættes til et beløb mellem 1 kr. og 49.999 kr. Som en væsentlig forskel fra de øvrige kapitalselskaber, så kan et iværksætterselskab ikke stiftes ved apportindskud, altså indskud med andre midler end kontanter. Herefter stiller loven som krav, at kapitalen årligt opbygges med 25 % af overskuddet indtil kapitalen i selskabet udgør 50.000 kr, hvorefter selskabet kan omdannes til et anpartsselskab. Selskabskapitalen opbygges således i takt med virksomhedens drift og alene, når selskabet genererer et overskud. Når iværksætterselskabet når loftet på 50.000 kr., skal det omregistreres til enten et ApS eller A/S.
Hæftelse
Ved et iværksætterselskab hæfter ejeren alene med den indskudte kapital, og ikke, som ved et enkeltmandsselskab, med hele sin personlige formue. Risikoen er således markant reduceret ved et iværksætterselskab i forhold til et enkeltmandsselskab. Som en konsekvens af den begrænsede hæftelse, så kan et iværksætterselskab dog heller ikke udlode udbytte til sine andelshavere, herunder ekstraordinært udbytte, førend selskabskapitalen udgør mindst 50.000 kr. Det skal dog bemærkes, at selskabet godt kan udbetale løn til sine ansatte, uanset at selskabet ikke kan udbetale udbytte.
Som et supplement til ovenstående, så er det dog et konstant krav, at ledelsen sikrer, at iværksætterselskabet har det fornødne kapitalberedskab til at betale sin løbende forpligtelser. Såfremt ledelsen ikke sikrer dette i tilstrækkelig grad, eller i øvrigt indgår aftaler vel vidende, at sel
Ledelse, tegningsret og kapitalforhold
Iværksætterselskabet adskiller sig alene fra anpartsselskabet på de ovenstående punkter. Når det kommer til ledelse, tegningsret og kapitalforhold, så er reglerne de samme, som gælder for de øvrige kapitalselskaber, navnlig anpartsselskabet.
Vedrørende ledelse, tegningsret og kapitalforhold, så henvises der til artiklen om Kapitalselskaber.
Omregistrering
Når et iværksætterselskab har oparbejdet en selskabskapital og en bunden reserve, der samlet udgør 50.000 kr, kan selskabets generalforsamling beslutte, at selskabet skal omdannes til et almindeligt anpartsselskab. Der er ingen pligt til at omdanne iværksætterselskabet til et ApS, og det er alene betegnelsen IVS, der bliver udskiftet med ApS i det tilfælde, at selskabet vælger at omdanne sig. Det skal dog bemærkes, at hvis selskabet vælger at forblive som et iværksætterselskab, så indtræder reglerne om tvangsmæssig opsparing af overskudet igen, hvis selskabskapitalen og de bundne reserver falder under 50.000 kr. igen.
Hvis selskabet ønsker at blive omregistreret til et anpartsselskab, så kræver det, at der vedtages en vedtægtsændring på generalforsamlingen. En vedtægtsændring skal vedtages med dobbelt 2/3 stemmeflerhed, hvilket betyder, at 2/3 dele af de stemmeberettigede på generalforsamlingen skal stemme for, og at disse skal udgøre 2/3 af selskabskapitalen.
Det er en betingelse for omregistreringen af iværksætterselskabet, at en vurderingsmand udarbejder en erklæring om, at selskabskapitalen er til stede i selskabet. Vurderingsmanden vil typisk være en registreret eller statsautoriseret revisor.
Omregistreringen anses først for fuldført, når selskabets vedtægter er ændre med hensyn til navn og selskabskapital, så de opfylder kravene til et anpartsselskab i selskabsloven, og omregistreringen er registreret hos erhvervsstyrelsen. Dette betyder i praksis, at det skal fremgå af selskabets vedtægter, at selskabskapitalen nu udgør et beløb på 50.000 kr. eller derover, og at selskabets navn nu slutter på ApS i stedet for IVS. Selskabet forsætter med det samme CVR-nummer som hidtil.